Kunskapens trädgård

Kunskapens trädgård

lördag 7 maj 2022

Söndagsvägen

Berättelsen om ett mord sommaren 1965 är så ovanligt som en deckare i grenen True Crime. En deckargren som länge varit underkultiverat i Sverige. Långt bort från de flåshurtiga deckarna med personer som lever det ena eller andra som skaver i livet.

Under decennier har jag åkt sträckan som omfattar Sköndal på ena sida Nynäsvägen och tunnelbanan i Hökarängen. Aldrig har jag förknippat området i söder om Örbyleden till ett av de beryktade sommarmodern. Första avtagsvägen efter överfarten på Nynäsvägen ligger början på Söndagsvägen. Nu har jag ett annat förhållningssätt när jag åker förbi. Här möte Kickan Granell sin mördare den 17 juli 1965 på Söndagsvägen 88, blott 19 år, precis hemkommen från utlandet när livet slutade.

Peter Englund har beskrivit mordet utifrån omfattande arkivstudier. Inte bara fakta i målet och området utan lika mycket miljön och levnadssätt när Sverige stod på höjden av sitt välstånd. Mordet var det största och mest komplicerade mordutredning i Sverige före Palmemordet. Arbetet leddes av den legendariske kommissarien GW Larsson.

Fri från intriger och skönmålning får vi den sanna berättelse om ett spaningsmord med den oglamourösa arbetet att lägga pusslet för att vaska fram en gärningsman. Därtill domstolsförhandling som ledde till det sensationella frikännandet i tingsrätten. En berättelse värd att läsa.       
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar