Kunskapens trädgård

Kunskapens trädgård

söndag 22 augusti 2010

Förspilld tid

De gyllene tiden för lärare och rektorer är veckan eller veckorna före skolstart. En tid för pedagogiska samtal och förberedelse inför skolstarten av taggade lärare. Ett tillfälle där rektorerna verkligen visar sitt pedagogiska ledarskap.

Är en romantiska bild av skolan av idag. Tycker mig höra att skolledningen istället ägnar denna vecka åt all sjöns administrativt informerande. Skolledarskapet måste i så fall betecknas som obefintligt. En ledares viktigaste uppgift är att kommunicera, inte informera.

Med dagens teknik med webben och de sociala medierna borde all den typ av information som är administrativ skötas den vägen. Skolans dyrbara tid ska inte ägnas åt trivial administration. Rektorernas huvuduppgift är det pedagogiska ledarskapet. Ett i Sverige eftersatt ledarskap.

Ska Sverige åter bli en högtstående kunskapsnation måste både huvudmännen och skolledningarna ändra sina arbetsformer. Skolagen 2010:800 gör en klar boskillnad mellan utbildning och undervisning.

Utbildningen sköter huvudmännen och dess nämndpolitiker med systematiskt kvalitetsarbetet för ögonen. Åtminstone senast 1 juli 2011. Därefter är det olagligt om man inte gör det.

Rektorerna och lärarna har hand om det andra ordet undervisningen. Vilket innebär att utifrån de nationella styrdokumenten forma skolans pedagogiska innehåll och form. Läroplaner och kursplaner är styrande i så motto att det sätter krav på VARFÖR (syftet) och VAD (mål och centralt innehåll). Däremot har staten inte sagt ett dugg om HUR (det pedagogiska arbetet).

Kan det vara en stilla nåd att bedja att vid nästa års uppstart inför det nya läsåret ägnas denna vecka åt pedagogiska samtal.        

4 kommentarer:

 1. Det finns inga rektorer som har tid för mycket av pedagogiska samtal veckan innan skolstart. Jag har stor förståelse för att deras huvuden är fulla av administration då i annat fall skulle det inte funka.

  SvaraRadera
 2. Att deras huvuden är fulla av administration kan jag förstå.

  Vad jag försöker säga, är det effektiv tid att öda kraft på att rektor står och mässar det från podiet?

  Det finns faktiskt smartare sätt att sköta detta på med hjälp av sociala medier. Då kan alla på skolan ta in det när de är mottagliga för det.

  SvaraRadera
 3. Plura, jag håller med fullständigt. Om vi lärare ska tända raketbränsle i eleverna är det rektor som ska tända raketbränsle i oss. Sedan ska han eller hon ta ett steg tillbaka och låta oss uträtta storverk. :)

  SvaraRadera
 4. Håller helt med dig!
  Fin sida du startat, det skall bli spännande att följa den.

  SvaraRadera