Kunskapens trädgård

Kunskapens trädgård

söndag 6 februari 2011

Bakgård

Pojken på bakgården - skulle kunna vara en beteckning på uppväxten för många grabbar i stan på 1950-talet. I bostadsbristens tidevara fick man inte vara så sparsmakad på det här med bostadsmiljö.

Själv växte jag upp på en sådan bakgård. Med skillnaden att den var befolkad med många ungar och en naturskön inhägnad. Miljöerna skiftade från grusgården, som sakta började befolkas med bilar. Bergknallarna och gräsplanen. Där kunde vi leka vår lekar och bygga våra kojer. Lekar allt från cowboy och indianer till mamma-pappa-barn.

Rollbesättningarna vara inte svåra att få besatta med två undantag, indianer och barn. Hur nu det kunde komma sig? När jag läste Tysta tankar verkar det snarare vara problem att rollbesätta papparollen idag. Perspektiven över tiden verkar skifta. Även om vår pappor, då för tiden, var familjeförsörjaren verkar de varit mindre frånvarande än nutidens. Eller är det en chimär?

Stämningen på bakgården vi barn upplevde är på pricken lik den i Sven-Bertils tolkning av Olrogs låt, På en smutsig liten bakgård.


Det enda man kan hoppas på är att dagens bakgård, förskolans lekplats, får vara en plats där dagens barn kan tänka tillbaka på och glädjas åt.

Blogg: Tysta Tankar

3 kommentarer:

 1. Förhoppningen om att leken ska få mycket plats instämmer jag i. Leken är oerhört lärorik och rolig. Jag vill utvidga förhoppning till att även gälla högre upp i åldrarna. Ifall man fokuserar uppföljning på det som är viktigast för varje ålder tror jag inte att det finns någon motsättning mellan lek och att ha koll på att barnen får rätt kunskap.

  SvaraRadera
 2. Tack Plura!
  Den här sången hade jag nästan glömt! Ljuvligt illusionsfri och med vaga hot runt hörnet. Och ändå blev det folk av oss.

  SvaraRadera
 3. @Jan, en spännande tanke. Hur skulle bakgårdens lek omsättas i högre åldrar. I tonåren lekte vi ryskaposten mm. Men när man är på väg att bli "vuxen" hur skulle det se ut då. Tänker du på det vi gjorde på de tekniska gymnasierna, praktik?

  @Mats, visst är det konstigt med sådana förutsättningar att det blev folk av oss. Eller vara det tackvare det?

  SvaraRadera