Kunskapens trädgård

Kunskapens trädgård

lördag 21 april 2012

Den tunna hinnan

Hur tunn är hinnan mellan dikt och verklighet. När vi nu konfronteras med det oförståbara på Utöja 22 juli skakar det oss. Handlingarna är definitivt inte försvarbara, men det som förvånar är vårt behov att psykologisera handlingar så fort det är en vit kristen som gjort denna handling.

När jag läser berättelsen i SvD slår det mig alla skildringar som gjorts av fascismen eller för den delen även kommunisters framfart i ideologiskt tänkande och krigföring. Det är den högre saken i ett sektbeteende som helgar medlen. Om man som ABB har en mission och är en beliver eller duktig fotsoldat för något högre är hans handlingar rationell.

Hans vittnesmål styrks när jag åter ser filmen om Hitler och Tredje rikets undergång. Det fanatiska uttrycket och handlandet i bunker och kring regeringskvartern i Berlin i april - maj 1945. Undergång byggde fortfarande på tron om en högre sak in i det sista. Realiteter hos oss vanliga existerar inte hos dem för att de fortfarande har en högre sak att försvara. Vi är bara svikare i deras ögon som inte förstår vårt bästa.

Utöver detta kan man fundera på terrorhandlingens omfattning den 22 juli på Utöja. Den är ruskigt lik en krigs skådeplats. Det har vittnats om att soldater i krig reagerar känslomässigt på de fyra till fem första de dödar. Sedan verkar de hamna in i ett tillstånd där resten av dödandet är en yrkeshandling. Där man systematiskt handlar för att utföra uppdraget att vinna striden. Skillnaden denna kväll på Utöja är att en fiende till ABB saknade vapen att bemöta elden.

För övrigt anser jag att vi i traumatiska situationer är för snabba att hitta svar på något som inte stämmer med vår världsbild och vårt behov av syndabockar.

Media SvD

Uppdaterat 120421 16:13.

Mot bakrund av vad jag tidgare skrivit har jag gått igenom två av mina inlägg från när det begav sig i juli 2011. Det först Kasta första stenen är relevant kring det här med skuldbeläggande. Det andra är inlägget Mambo jambo om just funktionen hos idiologier som är fanatiska. Den senare tycker jag håller extremt bra i ljuset av den berättelse ABB gav igår i Oslo Tingsrätt återgiven i dagens SvD.

7 kommentarer:

 1. http://curiousheathen.wordpress.com/2011/07/25/om-norge/

  sa jag då och det gäller fortfarande

  SvaraRadera
  Svar
  1. De gäller helt klart.

   Vad jag vill belysa är att hade det varit en icke vit kristen man hade vi snabbt just inte försökt förklar attentatet som gjort av en "känslokall galning", utan som just en terrorist och iget annat.

   Radera
 2. du ska sluta med att sympatisera med rote arme fraction och baadermainehof terrorister som var emot ekonomiska system och pengar. du ska sluta att klä dej i så fina kläder det passar inte en kommunist och socialist. klä dej i trasor som alla livegna har gjort i din släkt före dej

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bäste sperrling!

   Ursäkta att du är på enkla sidan planket. Innan du häver ur dig strunt rekommendera jag en kurs i svenska med analys av texter.

   Radera
 3. Plura, jag håller inte med dig här. I väldigt många fall handlar det om grupppåverkan och indoktrinering. Visst finns det i det här fallet, men Breivik har ändå inte agerat enligt någons förslag, eller agerat påhejad av andra (vad som har framkommit). Breivik påminner i mina ögon mer om de här som ägnat sig åt att skjuta skol- och universitetskamrater, ja och UNA-bombaren.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helena, då har jag varit otydlig. Hans handlande är som att se Hitlers eget handlande. Ett eget universum som han spred i ölkällare. ABB hade nätet och idag det etablerade samhällets arena.

   Ser en film om Hitlers väg till makten och det finns många likheter där med det som spelas upp nu när det gäller ABB.

   Sedan kan vi alltid diskutera handlingen som sådan. I mina ögon är det som soldater i krig fungerar, mordmaskiner.

   Radera
 4. Det verkar inte som att hans kristendom är främsta drivkraften (enligt honom själv alltså). Snarare är det en slags europeisk nationalism, en paneuropeism parat med en främlingsrädsla. Europeism är en betydligt senare rörelse än kristendomen och de abrahamistiska religionerna.

  trkmgstrn

  SvaraRadera