Kunskapens trädgård

Kunskapens trädgård

måndag 16 april 2012

Vänster(s)väng

S håller på att upprepa sitt misstag. När man fått opinionen på sin sida väljer den röda falangen med Göteborg i spetsen att vrida S till det läge de var när Juholt förde dem ut på ökenvandring. Verkar som partiets röda del inte lärt sig att ska man attrahera mittenväljare är all retorik och realpolitik åt vänster fel väg.

Det är hål i huvudet att ens fundera på att begränsa eller förbjuda utdelning i företag. För det första får det konsekvenser för hur övriga företag på marknaden, som är aktiebolag, får drivas. Om något sådan begränsning blir realitet är det inte bara skattelagarna som måste ändras utan även ABL. Inte nog med att lagrum måst ändras med förödande effekter, S kanske vill förstatliga det privata näringslivet den vägen.

Företag innebär risk. Det är inte med automatik så att skattemedel ger vinst eftersom kostnader och intäkter måste gå ihop. När man startar företag är det "egna" pengar man riskar. Uppstarter brukar oftast innebär förluster. När det vänder skulle det innebär att inga skulle få ta ut ersättning för de pengar man satt in i företaget. Vem skulle ens komma på tanken att driva sådana företag.

Hela debatten om skattemedel i fickor på privata företag är snedvriden. Merparten av de företag som finns inom den privata skolvälden är mindre företag eller föräldrakooperativ. Skulle dessa små aktörer inte ha möjlighet att dela ut pengar på det man satsat i verksamheten är det djup odemokratiskt. Snudd på ett grundlagskyddat ägande åsidosätts.

Är S framgångar i opinionen på väg att smälta bort för att vänsterfalangen är på krigsstigen igen? Eller är det tecknet på att S är på väg att sprängas innefrån? Båda har ett känt resultat. Inget maktskifte 2014.

Media SvD

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar