Kunskapens trädgård

Kunskapens trädgård

lördag 28 april 2012

Starka sammhället en politisk dröm

Drömen tycks har väckts om ett starkt samhälle. Det är just en dröm. Bara för att nyliberalismen kört på grund, med skuldkris i världen, innebär det inte att vi ska tillbaka till en värld med en stat som tog hand om folket.

Stora planekonomiska monoliter är aldrig till för folket, hur mycket än vänstern vill se det så. Det är bara att skåda hur vården och skolan funger i offentlig regi. Hade inte yttre tryck skapats mot dessa två monoliter hade vi aldrig fått sett en utveckling mot en balanserad tillvaro mellan kunden-produktionen-medarbetarna-innovation-ekonomi.

Därför klingar den gode Ingar Carlssons tal om att politiken ska ta tillbaka det den förlorat lite av en dröm. Hur skapar lilla Sverige det starka samhället i en värld där kapital blixtsnabbt förflyttas på jordklotet? Är nationalstaten det begrepp som gäller?

Möjligen är hans analys intressant på ett plan. Det verkar som Sverige är bort från ett flerpartisystem med propertionella val. Är det så att vi kommer att bli likt UK och US med två politiska block med majoritetsval som princip. Är det priset för mittens rike i politiken?

Media SvD

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar