Kunskapens trädgård

Kunskapens trädgård

söndag 17 juni 2012

Ny arbetslinje

Funderar på opinionsläget efter att läst PJ Anders Linders eminenta krönika idag. Om S vinner sympatier på en jobbpolitik som tillhör det gamla industrisamhället vore det befriande om Alliansen kunde med energi och glöd prata om det samhälle vi har. Där merparten av de sysselsatta ägnar sig åt annat än att producera varor.

Hur skapar vi tillväxt i ett samhälle där det fordras kunskap? Där vi har en uppväxande generation som saknar de mest elementära kunskaper och där vi har behovet att odla arbeten med rätt kompetens. Trots allt finns det sektorer i samhället som skriker efter kompetenta personer, men saknar dem. Problemet löses med en mer aktiv yrkesutbildning för de som vill ha jobb.

Då är det dags att överge Alliansparten FPs syn på utbildning. Speciellt på högre akademisk nivå.

Ska Sverige var med i matchen om välfärden är det hög tid att svänga synen både i kommuner och stat på vad som är viktigt. En nation utan sambandet utbildning-arbetsmarknad-utveckling är dömd att bli en andra rangens nation. Även om S ibland tangerar detta fält, med den gamle Metallbasen, så är det på för snäv syn på vad arbetsmarknaden är och vad välfärden ska bygga på.

Utveckla en arbetslinje som bygger på kunskap i alla led. Inte bara inom den varuproducerade 20 procenten av arbetsmarknaden.

Media SvD

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar