Kunskapens trädgård

Kunskapens trädgård

lördag 2 juni 2012

Falska bulletiner

Bulletinerna om apoteket är felaktiga. Journalister och till viss del politiker har nog fått det mesta om bakfoten när det gäller apoteksmarknaden. Den har aldrig privatiserats, Men omreglerats har den gjort.

Staten har fortfarande stenhård styrning av priserna på receptbelagd medicin. Den utgör 80 procent av marknaden. Idag kvittar det vilket apotek du går in till. Upp med lägget och du har din medicin. oavsett vilken butik du går till är alla uppkopplad till samma databas. I vilket land kan du gör det i?

Innan omregleringen hade vi världens mest effektiva läkemedelsdistribution. Marginalen då som nu är 3 procent på receptbelagd medicin. Det man kan fundera på är hur korkade var riskapitalet som gick in och trodde att de skulle tjäna pengar på den sådan marknad?

Ska bli spännande och se när de ska göra exit på sina investeringar. Får de betalt för det de investerat? Men framför allt, vem vill köpa?

Allt detta visste jag till en del, men blev mer insatt i på en Rotarylunch igår, fredag, av en som var med och gjorde omregleringen. Allt är inte guld som glimmar i välfärden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar