Kunskapens trädgård

Kunskapens trädgård

fredag 1 juni 2012

Ideologi riskerar massarbetslöshet

Vinst debatten i välfärden riskerar att få fel effekt. Risken är uppenbara att 100.000 människor kan bli av med jobben om vänsterfalangen i S och V får bestämma. Samtidigt som vi kommer att få en företagslakt av ej skådat slag. Är det så vi botar arbetslösheten? Vad vänsterideologerna inte riktigt förstår är att kvalitet och vinst inte hänger ihop.

Det är inte med naturnödvänighet så att mer pengar till välfärdsproduktionen innebär en högre kvalitet. Höga kostnader utan en effektivitet mellan relativt pris (kostnad) och relativ kvalitet (värde) har ett enda samband. Du kan bara inta tre positioner, hög kvalitet till högt pris, genomsnittlig kvalitet till normalpris och relativt lågt pris med en lägre kvalitet. En position utanför detta spann är ohållbart. Och som en utredning slog fast i veckan det är varken bättre eller sämre beroende på driftsformerna i vården.

Det är även intressant att notera en annan välfärdstjänst som omreglerats, apoteket. Där har verkligen riskapitalisterna huggit i sten. Där tjänar man inga pengar för att staten hårt reglerar priserna via TLV. Där kommer vi snarare att se stora förluster i de exitar som kommer. Samtidigt som man kan fundera på vem vill köpa dessa apotek?

Så den ideologiska debatten från vänstern är klart grumlig och liknar mer dumdristigt tänkande från en tid som vi förläng sedan övergivit.

Media SvD1, SvD2

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar