Kunskapens trädgård

Kunskapens trädgård

onsdag 30 maj 2012

Jag har en plan...

..brukar Sickan säga i Jönssonligan. Det är inte alltid planerna förverkligas som tänkt. Nu börjar sossarna och dess företrädare låta som Sickan. Implementeringsplan? Tja, kanske det varit något att skriva i regleringsbrevet till Skolverket. Men det hjälper föga.

Verkar som S och Ibrahim Baylan glömt bort att det faktiskt inte är rikspolitikerna som ska genomföra en implementering. Vi har kommunaliserat skolan samt vi har ett stort antal fristående skolor. Det är dessa som ska se till att implementera de nya styrdokumenten.

Att sitta i riksdagen och ondgöra sig över att det inte finns bedömningsstöd är faktiskt inte en politikerfråga. Det är en myndighetsfråga. Om nu Skolverket valt att satsa på att skapa en it-portal från första början luktar det gigantiska problem. Det är inte precis den vägen man ska gå för att lyckas få fram bedömningsexempel. Det hade varit bättre om Skolverket satsat på att ta fram dessa exempel i traditionell pappersform för att sedan i lugn och ro skapa en digital portal.

Samtidigt kan man fundera på hur den gode Baylan tänker. Om det är mer resurser för implementering frångår han den princip som gäller idag med generella stadsbidrag. Skolan finansieras idag till övervägande del via kommunernas budget och skatteuttag av kommuninvånarna. Är det riktade statsbidrag han efterlyser för att implementera på kommunal nivå?

För det har inte saknats pengar för att informera om de nya styrdokumenten. Regeringen har satsat en kvarts miljard via Skolverket på att informera skolväsendet om de nya reformerna. Om det inte givit önskad effekt beror det på att Skolverket inte skött sitt uppdrag.

S måste nog fundera en stund på sitt arv. Det är inte som på Palmes tid. Skolan dirigeras inte från politiskt håll via ett SÖ med pengar och regelstyrning.

Media SvD

2 kommentarer:

  1. Jag längtar inte tillbaka till Palme, men kommunerna bör inte tillåtas fortsätta att missköta skolan.

    SvaraRadera
  2. Vet, men på vilket sätt ska du få bättre lycka med staten som utövare?

    SvaraRadera