Kunskapens trädgård

Kunskapens trädgård

söndag 22 juli 2012

22 juli - en minnesdag

Denna dag har skakat om oss i Norden. En dag då oskulden blev tagen från oss. Då vi trodde att terror var någon annan som utövar med annan hudfärg. Helt plötsligt blev det svårt. Vit man och dessutom landsman utförde de mest gruvsamma handlingar som utspelade sig i Oslo och på Utöya i fredstid. Handlingar som tillhör ett krig långt bort. Sådant som vi dagligen ser manglas ut ur TV-rutan från Syrien just nu.

Vi ska skänka de drabbade i Norge en tanke idag.

Samtidigt förundras jag över det som hänt sedan den dagen. Tänker speciellt hur svårt det plötsligt blev att hantera att det vara en vit landsman som utfört dådet. Hade det varit en som hade ett svår uttalat namn från något land långt bort hade det inte funnits något annat straff än fängelse. Nu ska helt plötsligen allt psykologisera för att vi ska hantera vår egen rädsla och osäkerhet.

När jag följt rättegången i Oslo tingsrätt och ser ABB är det som att se Mladic, Göring, Hess, Speer, Quisling eller vad de heter i krigsförbrytar rättegångar. De är soldater som inte gjort något avskyvärt. Det är ju någon högre upp som beordrat detta. Tråkigt nog saknas oftast dessa personer. Antingen för att de är döda eller bara existerar i en fantasivärld, men lika fullt reell för den anklade personen.

Vi får se hur dommen kommer att se ut när väl Oslo tingsrätt sagt sitt. Säkert kommer den att överklagas. Men jag skulle nog vilja säga att att ABB var medveten på ett plan för sina handlingar. Jag skrev om det då, se länkar nedan, eftersom hans handlande är en manbo-jambo av tankegods som närs av många på extrem högerns eller vänsterkanten.

Därför blir det än viktigare att vi fortsätter dialogen kring dessa frågor.

Tidigare inlägg: Mambo-Jambo ; Grandet ; Kasta första stenen ; Overkligheten i naborland

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar