Kunskapens trädgård

Kunskapens trädgård

lördag 21 juli 2012

En unik människa och gärning

Bilden av Bertil Ohlin är mångfasetterad när man nu manglat igenom den dryga 500 sidor långa biografin om hans gärning. Någon liknande opposistionspolitiker har vi inte haft. Han som person satte skräck i socialdemokratin så den vandra bort från ett samhälle byggt på socialistiskt, centraldirigerat förmyndarsamhälle. Risken var uppenbar efter andra världskriget för dessa strömningar.

Man kan säga att Bertil Ohlin var den god granskare. Den rollen uppfyllde han med bravur. Som röstsamlare var han framgångsrikt fram till 1958 års fyllnadsval. Som alternativskapare blev hans förhandlarroll inte så lyckat i samband med ATP-striden. Men när han på 1960-talet närmade fp mot mittenpolitiken lyckades han samla krafterna, att utifrån sin syn på tvåkammar systemet, få S att svänga och gå med på en utredning som ledde fram till en kammarsystemet vi har idag.

Boken är väl värd att läsas. Om den går att få tag i vill säga. Hittade boken på rea någon gång i början på 2000-talet.

Biografin har inte bara givit en inblick i en persons val i livet. Att överge vetenskapen för politiken, utan också en inblick i den politiska utvecklingen som jag själv växte upp under. Många händelser har man hör sig berättade och man hade en dimmig uppfattning om dess verkan. I ett historiskt perspektiv har man fått klarheter och förklaringar över politiska händelser och skeenden.

Källa:
Larsson, Sven-Erik (1998) - Bertil Ohlin, Atlantis

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar