Kunskapens trädgård

Kunskapens trädgård

torsdag 5 juli 2012

Likvärdigheten å de digitala

Uppfylld som jag blev igår av ett seminarium om digitalisering och likvärdighet, lika trött blir jag på politiker. De ägnar sig åt futtigheter som om barn ska börja en obligatorisk skola i sex års ålder, om det ska vara mindre teori i gymnasiet för skoltrötta eller behörighetskrav till högre studier på universitet och högskolor.

Det vore mer smakligt om skolpolitiker på alla nivåer, med regeringen som tagit på ledartröjan, började samlas kring en syn och strategi för att snabbt digitalisera skolan. Det är märkligt i ett land som har mest internetuppkopplingar och störst användande av smartphones att vi har en enklav i samhället som lever i stenåldern.

Därför bästa politiker lär era från detta seminarie från Visby och Almedalen 2012. Men framför allt sluta ägna er åt cykelställs frågor på den övergripande samhällsnivån. Det är andra bättre skickade att genomföra.

När får vi se en likvärdig digitaliserad skola?

2 kommentarer:

 1. Det är klart att vi behöver en digitaliserad skola, men se upp med "politiker på alla nivåer". Digitaliserade standardverktyg som hemsidor och mail är ett lyft för nästan all undervisning, men hemsnickrade specialprogram kan trassla till arbetet mer än de är till nytta. Särskilt om specialprogrammen köps in av olika politiker, ett program till en kommun och ett annat till grannkommunen. Utan samordning kan det bli en djungel. Vi behöver ett standardiserat skolnätverk för hela Sverige. Se på landstingen och polisen, de är avskräckande exempel på bristande samordning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Där är vi helt överens, anonym. Vad jag vill säga är att det måste till en politisk viljinrikning för att lyfta ur skolan ur den enklav de befinner sig i.

   Då behövs många goda krafter för att skapa utbildningsmaterial och metoder i den digitala världen. Där tycker jag URs satsning är intressant att följa. Vilka fler av förlag mm är med på tåget för att skapa det nya undervisningslandskapet?

   Radera