Kunskapens trädgård

Kunskapens trädgård

lördag 7 mars 2015

Konsensus är för fegisar.

Konsensus är för fegisar i åsiktskorridoren. Befriande att läsa Alice Teodorescu i GP. Hon skriver:
Vad ska vi med frihet att yttra oss om det bara finns en åsikt att yttra, en åsikt som alla dessutom är överens om?
Allt för länge har vänstern satt dagordningen för debatten. Allt för många högerdebattörer har inte vågat tagit ut svängarna. Skillnad var med T Segerstedt i Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning och den legendariske JA Selander chefredaktör på Eskilstuna Kuriren. Båda var obekväma under andra världskriget. De drev stark kritik mot nazismen och den svenska samlingsregeringen under andra världskriget. Till skillnad mot "Conke" Jonsson chefredaktör på Folket i Eskilstuna som slätade över samlingsregeringens handlande.

Det är hög tid att vi får en debatt i Sverige som vilar på klarsynthet. Där skolan har en viktig roll att fostra kommande generationer i kritiskt tänkande. Därför är läsförståelse avgörande. Speciellt bland pojkar.

Låt därför Alice ord bli vägledande för det framtida debattklimatet i en fördummande värld som uppstår bland annat genom och i sociala medier.
Jag vill ge dig som läsare det som framkommer i mellanrummen, mellan det som formulerats och det som tanken rationaliserat bort. Just där, där det kanske skaver lite att stanna, där vill jag vara. Under årens lopp har jag tagit del av många läsarmail som efterfrågat en debatt som innebär en övergång från tvärsäker monolog till sökande dialog. 
Låt oss fortsätta en konstruktiv dialog där det skaver.

Media GP

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar