Kunskapens trädgård

Kunskapens trädgård

onsdag 22 juli 2015

Hon sprang - 22 juli 2011

Hon sprang.
Uppför sluttningen, bort över mossen. Gummistövlarna sjönk ner
i den våta jorden. Det kluckade i skogsmarken under henne.
Hon hade sett det.
Så öppnas berättelsen om den hemska dagen 22 juli 2011 i boken som Åsne Seierstad skrivet i berättelsen om Utöya.

I dag vittnar många om det fasansfulla. Renate Tårnes en av överlevarna säger:
Jag tror inte någon av oss som upplevde det som skedde här kommer över det. Men vi hanterar det bättre och bättre.
Idag hålls minnesstunder i Oslos regeringskvarter och på Utöya. Därtill kommer Utöya att åter användas för ungdomsläger inom AUF. Terrorn får aldrig hindra en demokratis utveckling. Oavsett det sker på Utöya, Köpenhamn, Paris eller någon annanstans. Sedan 11 september 2001 har terrorn fått ett nytt ansikte. Då var det storskaliga attacker. Idag är det en småskalig terror. Anders Behring Breivik (ABB) var kanske de första personen att bli symbolen för den ensamma terroristen. Vi såg liknande i Paris i början på året. Följt av Köpenhamn. Senast i Turkiet i veckan med dådet i Suruc. Alla med politiska eller religiösa förtecken.

Då känns det lite fadd när man läser, ett i övrigt viktigt, debattinlägg om att AUF återtar Utöya. SSUs Ellinor Eriksson och AUF Mani Hussani skriver:
Kraft för att orka gå ­vidare och inse att en mans hat aldrig vinner när ett helt samhälle går ihop för mer öppenhet, demo­krati och solidaritet med varandra.
Att det var just arbetarrörelsen som stod i skottgluggen för det fascistiska hat som gärningsmannen närde är fruktansvärt men inte obegripligt. Arbetarrörelsen är fascismens motpol.  
Nu vet jag inte om just fascismen ska klä skott för terrordådet i Norge för fyra år sedan. Om jag inte minns fel var ju ABB "bibel" en sammanblandning av heliga korståg och annan grumlig högerextremism blandat med islamofabi. Tror det är viktigt att inte göra så snabba kopplingar mellan demokrati och hat. En persons hat är inte liktydigt med en allmän fascistisk hållning.

Låt oss inse att hat å hot ständigt är närvarande i det öppna samhället. En form av normaltillstånd att förhålla sig till i yttrandefrihetens uttryck i sociala medier.  Därför är det ytterst viktigt att bekämpa alla tendenser till detta. Jag skrev då att bloggar kunde skapa sektliknande fenomen som tidigare inte varit möjlig. ABB är ett typexempel på hur han och andra byggde upp något i den virtuella världen som bara kunde göra fysiskt förut. Och som låg bakom sådant som terrordåden i NY och Pentagon. Bara att se hur IS framfart byggs upp idag.

Låt denna dagen var avslutet på något gammalt och början på något nytt. En acceptans att demokrati inte är något partipolitiskt utan något som omfattas av ett pluralistiskt samhälle. Där demokratin måste återerövras och relationen mellan makten och individen måste levas i en skön symbios.

Media SvD1, SvD2
Fascism - Wikipedia
Mina tidigare blogginlägg:
Overkligheten i naborland
Kasta första stenen
Grandet i sin nästes öga
Stolen with pride
Mambo jambo
Sekten som tände en stubin
Syndabocks eländet
22 juli - minnesdagen
Smärtans dag vi inget lärt av
Offret har ett pris   

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar