Kunskapens trädgård

Kunskapens trädgård

tisdag 22 mars 2016

Hög och låg i åsiktskorridoren

Hög och låg i åsiktskorridoren har ventilerats sedan Björn af Kleen skrev om Vreden på Östermalm. Noterbart är att det saknades fakta om valresultatet i Björns artikel.
I valkrets Oscar 8 hade SD ett resultat på 8,72 procent. Rikssnittet för SD är 12,9 procent.
Jämför man den andra makteliten på Södermalm, där media eliten huserar, hade valkretsen Högalid 11 10,25 procent SD anhängare. Man undrar om det är någon skillnad mellan de olika maktcentra i Stockholm när det gäller brunsåsen SD.

Tyresö brukar sägas vara ett Sverige i miniatyr. Om jag tittar på min hemkommun ser fördelningen rätt intressant ut. Gamla Tyresö eller Brevikshalvön är den nobla delen av Tyresö.
Här ligger Tyresö slott och de sommarvillor som levde i skugga av en markis. SD har ett valresultat på 9,65 procent här. Resultatet ligger mellan Oscar 8 och Högalid 11. Ser vi på den andra högstatus området Fornudden är valresultatet för SD 8,51 procent. Alltså inge större skillnad mellan de som bor på socioekonomiskt välbärgade områdena i Stockholm eller Tyresö.

Jämför man med några andra valkretsar i centrala Tyresö toppar Nyboda med 15,09 procent för SD. Ett område med låg social status. Det mer avvikande är min egen valkrets Björkbacken, som anses vara det mest attraktiva bostadsrättsområdet i Tyresö. Här är valresultatet för SD hela 13,42 procent. Vad det beror på kan man fundera kring. Någon maktelit bor inte i området lika lite som låg socioekonomisk status.

Det mest intressanta I Tyresö Fårdala, ett villaområde från 60-talet, som har minsta sympatisörerna för SD. Bara 3,57 procent röstade på SD i 2014 års val.

I åsiktskorridoren är det inte stilla sedan DN publicerade artikeln om brunsåsen på Östermalm. Det här med fakta är avgörande när man skriver. Möjligen är aspekten inflytande och brunsås av intresse. Då kan man fundera hur mycket brunsåsen på Södermalm påverkar. Det är i perspektivet inflytande som aparta synpunkter blir avgörande. Inte hur stor andel av valmanskåren som råkar rösta på ett parti.

Man kan nästa få en känsla att enfalden råder i populismens spår när världen inte är sig lik som förr och man tar till knepet som Björn af Kleen gör. Lite som USA och Donald Trump. Inte mycket innehåll men gott om enfaldens retorik. Ack så störande i en transparent och globaliserad värld.

Media DN, SvD, UNT, Metro   


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar