Kunskapens trädgård

Kunskapens trädgård

torsdag 7 juli 2016

Almedagen dag 5 - Sverigedemokraterna

Sverigedemokraterna var nummer fem ut i Almedalen 2016.
Om Jimmie Åkesson lyckades förklara svenskheten får jag lämna osagt. Han predikade de förlorade områden. Det må var infödda svenskar, grupper av kriminella eller skötsamma i samhället i stort, som är förlorare för att ett få sabbar områdena.
Jimmie pratade mycket kring lurendrejeri och förlorade områden. Han poängterade flera gångar att alla utom han var lurendrejare. Dessutom försökte han gång på gång sätta att SD var den enda sanna vägen till lyckoriket med logdans. Europa ska vi ha men bara russin. Mera tomma ord får man leta efter. HUR alla dessa visioner ska genomföras hade Jimmie inget svar på. Populism i sin högborg med enkla lösningar som inte har någon bäring på verkligheten eller integration som inte är genomtänkt nu när SD paradgren har tagits över av S och delar av Alliansen.

I talet nuddade han vid skolan oerhört lite. I intervjun som Belinda Olsson hade med Jimmie kom de däremot in på skolan. En beröring var förslaget om klassiker i barnboksvärlden som alla elever bör ha läst och förhållit sig till. Resultatet var att det ska vi politiker inte lösa men vi har krav på det.

Utöver detta var talet en konst i ett försök till berättande. Jimmie är utan tvivels utan en skicklig retoriker. Han kan spela på folks känslor om rätt och orättvisor. MEN, det är de enkla budskapens retorik. Han lyckas aldrig beskriva HUR.

Efterföljande debatt i SVT Opinion var en uppvisning av grav okunskap hos vänstern. Förlov sagt, visst finns det problem med enskilda dåliga fristående skolägare. Lika mycket finns det problem med kommunala huvudmän som inte klar sin uppgift. Den senare representerades av Haninges grundskolechef och givetvis Väckelsepredikanten Jonas Sjöstedt.

Ja, ja olika vi tycka men hur vore det om vi höll oss till fakta när vi debatterar skolan.

Nu är det att vänta på vad Isabella Lövin säger i morgon.        

2 kommentarer:

  1. Retoriken är väl politikers främsta möjlighet att nå fram, men här når dessa som hittills framträtt med varierande framgång. Når inte budskapen fram blir det till ackompanjemang av känslor som tar tankarna vidare till min egen förmåga till mina slutsatser. Hur svårt är det inte att förvillas av fördomars omdömen av vem som ger frisk luft åt åsikter och tankar. Rädslan att tänka fel är svår i dessa tider. En känsla stark som någon som kan få det mest tänkvärda att dränkas. Vad är populism eller sansad och godtagbar politik? Många gånger är det som benämns som populism mer ett uttryck mer för svag argumentation.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tänkvärt. Rädsla är aldrig bra grund för att föra sakdebatten framåt.

      Radera