Kunskapens trädgård

Kunskapens trädgård

onsdag 6 juli 2016

Almedalen dag 4 - Kristdemokraterna

Kristdemokraterna var nummer fyra ut i Almedalen 2016.
Om Ebba Bosch Thor lyckades förklara de värdegrunder som ska gälla får jag lämna osagt. Hon predikade det genomgående. Det må var familjen, gruppen eller samhället i stort.
Ebba pratade mycket kring värderingsfrågor som varit genomgående genom KD tillvaro. Hon lyfte även det här med tillit som grund. Att det nödvändigtvis inte måste utgå utifrån en grupp eller ett kollektiv. När det gäller EU kom hon gång på gång in på det demokratiska underskottet. Samtidigt som hon vävde in det här med att det faktiskt var kristdemokrater som grundade EU en gång i tiden som Konrad Adenaver bl a. Dessutom nämnde hon inte Alliansen med ett ord i sitt tal.

I talet nuddade hon vid skolan. I intervjun som Belinda Olsson hade med Ebba kom man däremot in på skolan. En beröring var förslaget om tio klassiker i barnboksvärlden som alla elever bör ha läst och förhållit sig till. Intressant. Kom genast att tänka på min mors läsebok Hem och Hembygd i Sörgården. Min egen klassiker vi läste var Selma Lagerlöfs klassiker Nils Holgersson.

Utöver detta var talet en konst i berättandet. Att utan ett skrivet manus framför sig eller att stå i en talarstol imponerar. Märks att hon växt upp i frireligiöst sammanhang där berättartraditionen fås från barnsben. En skicklig retoriker är hon.

Nu är det att vänta på vad Jimmy Åkesson säger i morgon.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar