Kunskapens trädgård

Kunskapens trädgård

söndag 3 juli 2016

Almedalen dag 1 - Liberalerna

Liberalerna står upp för något. I Almedalen 2016 för EU.
Först ut på plan i talarstolen i Almedalen var Liberalernas Jan Björklund. Det är det mest ideologiska tal jag har hört från en liberal på länge. Med udden riktad mot alla Swexit-vänner och de som vill ha mindre av EU gick JB i frontlinjen för ett EU som sysslar med de frågor som inte går att sköta på nationell nivå. Exempel på detta är flyktingkrisen, klimatet, handeln och tillväxten. Även det här med rörligheten.
Befriande att någon politiker lyfter sig upp från det korrekta inhemska käbblet. Däremot noterar jag att Björklund är fast i sin och Liberalernas skolpolitik. Dock hade han två ljuspunkter i sitt tal om skolan. Första kängan till regeringens utbildningsdepartement. Tre ministrar och mängder av statssekreterare än under Alliansens dagar. Å inte presterar de mer än massor av utredningar. Andra kängan om att lärarna måste minst ha en mastersutbildning för att få undervisa.

SVT Opinion avlöste sedan med utfrågning av Björklund följt av debatt om anhöriginvandringen och Swexit. Den senare en något urvattnad och förutsägbar debatt. SD var i vanlig ordning oerhört tunna i sina argument och skäl för att lämna unionen. HUR i hela världen skulle Sverige klara sig utanför EU? Ett litet land med stor export skulle få oanade svårigheter med välfärden och möjligheten att exportera varor och tjänster. Nationalstaten spelad ut sin roll redan på 1970-talet för att skapa välstånd. V är snarare patetiska i sin önska att tro att vi kan omförhandla något. Å sa har vi kära Lotta Gröning med sitt dalkulle sätt att argumentera. Om vi bara lyssnar till verkligheten. Vilken den nu är?

Nu väntar vi på Centerns dag i Almedalen 2016.   

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar