Kunskapens trädgård

Kunskapens trädgård

lördag 6 januari 2018

Räkna med bråk

Stridsvagnen med högklackat kan man säga om Anna Bråkenhielm, Dokusåpa-drottningen. Hon skapade reality-tv i Sverige och världen när hon var vd för Strix. Ett litet bolag på några tiotal miljoner i omsättning, med tunga personer som Robban Aschberg, Pelle Thörnberg, m fl inom Stenbecksvären, när hon tillträdde på 1990-talet till ett företag som omsatte en halv miljard när hon lämnade.

Med driv berättar hon sitt liv som affärskvinna. Om flopparna, succéer och småländskt driv. Här får vi berättelsen om hur Expedition Robinson blev den världssuccé den blivit. En miljardindustri. Här får vi berättelse om andra tv format som bl a Farmen.

Samtidigt möter vi en tuff bråkig kvinna nära till känslorna och magkänslan för att driva affärer. Vi möter och får en syn på kvinnor som jag tror pk-Sverige kan sätta i halsen för. Där hon tar död på gängse synsätt om föräldraledighet och jämställdhet. Dessutom lämnar hon 18 tips till tjejer (killar) med passion för busniess.

Ett tips är, BLI EN MÄKTIG DUKTIG FLICKA (s 216):
Säg ja till makt och kombinera det med att vara duktig. (......) Att vara "duktig flicka" har blivit ett skällsord, men det är inte alls fel att vara duktig, det vill säga prestera. 

Boken är en nyttig läsning för alla som är entreprenörer eller vill få sig en inblick och kunskap hur kvinnligt företagande kan se ut. Därtill en dos råg i ryggen för kvinnor att göra karriär utan att ha skuldkänslor för familj och barn. Med driv och passion för jobbet är familj inte hindret, mer än att män inte klarar av att stå för den naturliga markservicen män är vana att kvinnor gör för män med samma position som Anna Bråkenhielm har för jobbet.

Så kvinnor och män läs och lär er att räkna med bråk.          

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar