Kunskapens trädgård

Kunskapens trädgård

tisdag 31 juli 2018

Eugen Kallmans ögon

Eugen Kallmans ögon är ett slags kalejdoskop av att människan är ett mysterium. Håkan Nesser låter detta speglas i både lärare och elevers relationer. Hur en lärare mystiskt dör under vårterminen i staden K. Hur detta spinns vidare när hans efterträdare kommer till den norrländska orten. I sann Nesseranda är denna ort påhittad, lika väl som romanerna om Van Veeteren.

Som den svensklärare Håkan är, från tiden i Uppsala, har ha skickligt spunnit berättelsen i skolmiljö. Det märks att han är initierad i berättandet om hur det fungerar i kollegiet. Hur relationen är på elevhälsan mellan skolkurator och elever.

Två privatspannar klubbar, typ Kalle Blomqvistare, jobbar på den mystiska bortgången av svenskläraren Eugen Kallman. En bland lärarna, efter att efterträdaren städar ut hans tillhörigheter på skolan, hittar vaxduksdagböcker med otydbara berättelser. Och om hur elever intresserar sig kring de mystiska omständigheterna kring sin lärares bortgång.

Mitt uppe i allt detta får vi också stifta bekantskap med hat och nazisttendenser bland ett gäng skinnskallar till elever. Detta får allvarliga konsekvenser och polisen tvingas till mordutredning.

Frågan är ända in på slutet, hur hänger detta ihop. Hur dog Eugen Kallman, naturligt eller av annans handverkan. Läs boken, alla som gått i skolan kommer att känna egen sig i berättelsen.       

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar