Kunskapens trädgård

Kunskapens trädgård

onsdag 22 augusti 2018

Omyndiga medborgare

Valet närmar sig och vilket samhälle vi vill ha. Ska vi gå tillbaka till tiden när vi medborgare på ett sätt var omyndiga. Ett samhälle skapat av Socialdemokraterna som lät politiker välja i vilken skola barnen skulle gå i. Vilken vård vi skulle få och äldreomsorg.

År 1992 infördes fristående skolor i Sverige som innebar att valfrihet skapades. På senare tid förs en diskussion från V och den vänstervridna S om att skolan är "marknadiserad". Ett sätt att lägga dimridåer att man vill ta bort barns rätt att välja skolor. För priset på undervisningen är inte marknadiserad utan monopoliserad. Oavsett det är en kommunal skola eller fristående skola är det samma pris på undervisningen. Priset bygger på att varje kommun bestämmer skolkostnaderna utifrån sin beskattningsmöjlighet av kommunens invånare. Staten bidrar i runda slängar med statsbidrag till ca 16 procent av kostnaderna.

Jonas Sjöstedt är den som gått längst i att vilja ta bort rätten att barn ska få välja skolor. Därtill har gymnasieminister Anna Ekström (S) och Karl-Petter Thorwaldsson (LO) indirekt signalerat avskaffande av marknadslösningar. I förlängningen lika med att skolvalet ska avskaffas.

Allt detta är att omyndigförklara svenska medborgare att välja den skola som bäst passar deras barn. Det vet politiker bättre. Om vi grovt räknat, utifrån opinionsmätningar, skulle ett utfall i valmanskåren på röstningen på V och S skulle var tredje väljare tycka att det är fullt legitimt med att samhället går mot en korporativ socialism. Är det ett sådant samhälle vi vill ha?

För personlig del vill jag ha ett pluralistiskt samhälle. Ett samhälle där staten ägnar sig åt sin kärnverksamhet i form av räddningstjänst, infrastruktur, rättsutövning, mm och inget annat.

Media SvD1, SvD2, SvD3, DN  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar