Kunskapens trädgård

Kunskapens trädgård

torsdag 23 juli 2020

Befrielsen

En gäckande skugga för Gestapo, för de allierade en orädd frihetskämpe. För första gången har historien om den mest eftersökta personen under andra världskriget skrivits.

Det var en usel idé. En riktigt usel idé. Tanken flög igenom Nancy huvud där bakom muren när SS-trupperna rensade några kvarter i Marseille. Detta är upptakten till en rafflande katt-råtta-lek i Frankrike. Gestapo hade fått en nitisk chef som var dedikerad att verkligen utrota "Den vita musen". Berättelsen tar oss från Marseille 1940 fram till befrielsen av Frankrikes södra delar efter D-dagen.

För första gången får vi stifta bekantskap med en kvinna som vara andra världskrigets största hjältinna. Berättelsen om agenten Nancy Wake görs för förstagången i dramathriller högt tempo. Här får vi berättelse om de smått omöjliga uppdragen, från London, att vända kriget och hämnas dem som har plågat henne.

En smått otrolig berättelse. Ytterligare en fasett i berättelsen om vad som avslutades för 75 år sedan drygt. Säkert inte den sista berättelse om den hemska tiden där tillsynes bildade människor systematiskt plogade sina offer på det mest bestialiska viset. Denna berättelse beskriver en oerhört viljestark kvinna som aldrig tvekade att ge sig in i närkampen med sin motståndare och plågoande. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar