Kunskapens trädgård

Kunskapens trädgård

fredag 10 juli 2020

Sanningen om den 30 april 1945

Historiens skuggor spricker när sanningen belyser dem. Segrarna skriver historia är ett känt faktum. Därmed inte sagt att den är sann. I fallet med Hitler och hans död eller flykt har gäckat historien under de 75 år som gått sedan Andra Världskriget slut. Hemlighöll MI6 sanningen? Vad hade Stalin för anledning att mörka frågan. Fanns det rivalitet mellan brittisk och amerikansk underrättelsetjänster? Vad hade FBI för information?

Luke Daly-Groves har som professionell historiker gått igenom underrättelsearkiven både i Storbritannien och USA. Här har han kunnat ge svaret på alla konspirationsteoretikers mer eller mindre fantastiska berättelser. Lyckades Hitler och Bormann fly från bunkern i Berlin och ta sig till Argentina. Eller såg de allierades underrättelseorgan till att låta Hitler flyt till USA. Många är teorierna.

Som alltid när stora händelser inträffar, som mordet på Kennedy eller Palme, uppstår någon form av vakuum där det rationella sällan finns. Samtidigt finns det dunkla syften hos dem som skriver historien. Det kryllade av underrättelseagenter i Berlin efter krigsslutet. Samtidigt var Berlin sönderbombat av sovjeterna. Speciellt runt rikskansliet och bunkern. Genom att återvända till primärkällor, när sekretessen släpps, kan man på vetenskaplig grund se vad som egentligen hände i Hitlers bunker under de dramatiska dagarna i april 1945.

Boken Hitlers död tar effektivt död på alla konspirationsteorier kring vad som hände den 30 april 1945 åtta dagar före Nazitysklands fall. En bok värd att läsa för att förstå vad som hände den där våren för trekvarts sekel sedan.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar