Kunskapens trädgård

Kunskapens trädgård

torsdag 10 december 2020

Du har rätt

 

Du som barn har rätt. Det har FN slagit fast i dess Barnkonvention. Alla barn under 18 år har en mängd rättigheter som är bra att känna till. Speciellt i skolan som hemma och samhället i stort. Sedan januari 2020 är Barnkonventionen dessutom svensk lag. Barnkonventionen innehåller 54 artiklar som behandlar allt från att alla barn är lika mycket värda till rätten att uttrycka sin mening och höras i frågor som rör barnet.

Jason Diakité eller Timbaktu och Matilda Westerman har skrivit en handbok för barn att ha i ryggsäcken. Den hjälper barn att lära sig hur de kan påverka samhället. stå upp mot rasism och kräva att bli behandlade med respekt och jämlikhet. I både familjen, skolan och resten av världen.

Boken har ett språk som barn och vuxna lätt kan ta till sig utan att fastna i skaprosan i konventionstext och lagrummen.Boken innehåller intervjuer och beskrivningar kring religionsfrihet, rasism, privatliv, kärlek, mobbing, jämlikhet, droger och andra aspekter. Boken skulle också kunna användas i undervisningen i skolan när det gäller hur barn ska kunna göra en individ- och socialutveckling under skolans uppdrag att fostra demokratisk individer.

Så läs denna angelägna bok, oavsett du är barn eller vuxen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar