Kunskapens trädgård

Kunskapens trädgård

fredag 8 januari 2021

Demokratin ständigt hotad

Demokratin är ständigt under hot sedan populismen fått fotfäste. Den 6 januari 2021 fick världen i realtid se skådespelet från Capitolium i Washington DC. Bilden kan tolkas som en fredlig demonstration eller som en mobb som vill in och avbryta och ändra valutgången från de demokratiska presidentvalet 3 november 2020.

Det konstiga i det hela är den halva av amerikanska befolkningen som röstat på Trump tolkar bilden som fredligt demonstrerar för sin sak. Det som sedan sker är att några andra, en klar minoritet, som inte tillhör Trump anhängarna, bryter sig in i kongressbyggnaden. Givetvis hävdas det är vänsteraktivister som förstört det hela.

Det som förvånar mig mest är hur naiva människor kan vara kring fullblodsnarcissisten Trump. Hur man sväljer hans retorik som sanningar. Speciellt de som är bekännande evangelikaler, som vi brukar betrakta som den kristna höger i USA, hur de kan stödja en person som inte gjort sig känd för att precis ha en kristen moral. Kanske det är här skillnaden mellan USA och Sverige hittills skiljer sig. I USA är det mer att pastorer och sångare drivs som företag medan här hemma är det mera byggt på demokratin och idealiteten. Dock börjar vi se tendenser i Sverige mot det som finns i USA att det är pastorns församling och inte församlingens pastor.

Oavsett hur utvecklingen ser ut fram till att Joe Biden tar över presidentskapet den 20 januari 2021 är det av vikt att Sverige är vaksamma mot den populism som brer ut sig inom politik och civilsamhället. Demokratin måste vårdas vilket innebär att olika ståndpunkter fritt ska mötas och gnuggas mot varandra på faktabaserade basis, då nödvändigtvis vetenskapliga. Identitetspolitiken måste en gång för alla upphöra för att mångfalden och den fria tanken åter ska få livsrum för att utveckla samhället.     

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar