Kunskapens trädgård

Kunskapens trädgård

söndag 14 februari 2021

Sådd och skörd

Känslorna svallar sedan riksrätten mot Donald Trump inte mynnade ut i en fällning. Givet att supportrar jublar och nu ondgör sig över att en annan mobben ger sig på Trump försvarsadvokater. Det är aldrig rätt att fysiskt eller verbalt gå till handgripligheter, med hot och vedergällning, när skörden inte blev den man förväntat sig. När jag läst om detta bland vänner på FB slog mig Bibeltexter om sådd och skörd. Den första sanningen återfinns i 1 Mos 8:22:

Så länge jorden består skall sådd och skörd, köld och värme, sommar och vinter, dag och natt aldrig upphöra att skifta.

Eller den andra sanningen 1 Kor 15:37:

Och när du sår är det inte den blivande växten du sår utan ett naket sädeskorn eller något annat frö.

Vad som utspelat sig den 6 januari 2021 på Kapitolium är skörden av sådden av det nakna kornet, lögnen, som skördas. Skörden blev inte som många hoppats, trots att det varit uppenbart vilken kvalitet den hade. När man försvara den skörden är det inte märkligt att den ena ytterflanken skapar en mobb som vill skörda rättvisa utifrån sin bild av utfallet.

Så tänk alltid på vad du sår och vad du får skörda i ditt liv. Detta oavsett om det är något i ditt egna sammanhang eller det vi ser hända på den världspolitiska scenen och som inte stämmer med den egna uppfattningen. Man behöver inte acceptera skörden, men respektera att den kan bli annorlunda. Eller som det i det militär brukar heta, att gilla läget och handla därefter på ett respektfullt sätt.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar