Kunskapens trädgård

Kunskapens trädgård

torsdag 25 februari 2021

Slutet på historien


Onkel Harald Lauritzen dyker upp efter femtio års exil i Argentina i Sverige. Den forne SS Obersturmbannführer återkomsten skapar en upp och nedvänd värld för familjen Lauritzen. Man har under tiden från andra världskriget betraktat den forne SS-officeren som död. Eric Letang och hans advokatbyrå Spectrum får oväntat mycket att göra med onkelns återkomst.

Familjen tvingas samlas för att hantera efterdyningarna efter DDR fall och de tillgångar som varit frusna där sedan Sovjets ockupation. Det visar sig att familjens fastighetsbestånd i forna Tyskland finns att bekräfta genom avtal som varit säkrade i ett bankfack i Schweiz. En process inleds om skadeståndskrav mot den tyska staten.

Samtidigt har Eric massor att hantera kring moralpaniken kring pedofilskräcken och den häxjakt den skapas av feministrörelsen. Samtidigt som 1990-talskrisen skildras och vad den gjorde med samhället. Där det statsbärande partiet socialdemokraterna fortsätter sin kräftgång neråt i en kontext där rasism och högerextremism underskattas.

Berättelsen har kommit till sitt slut. Sagan om familjen Lauritzen leverne och öden sätter punkt efter hundra år, efter tio böcker, från Brobyggarna och framåt. Har du inte läst alla delarna har du en läsupplevelse framför dig, värd att lägga ner tid på. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar