Kunskapens trädgård

Kunskapens trädgård

fredag 12 februari 2021

Hackare gjorde det för demokratin

Den 6 januari 2021 stod demokratin inför sitt allvarligaste hot. Mobben anföll då symbolen för all demokrati i världen, Kapitolium. Bilderna som kablades ut över världen var chockerande. Tur att vi i dagens samhälle har en digital teknik som möjliggör övervakning i realtid, ett omvänt 1984. På de stora media nätverken kunde vi se hur mobben stormade Kapitolium. Samtidigt fanns videos, bilder och olika filer på webben hur händelserna faktiskt gick till så att inte bara makten kan ge sin bild.

Innan de stora plattformsbolagen Amazon, Google och Apple bestämde sig för att skärma av Parler från internet riskerade en väldigt stor mängd av poster att raderas, lyckades några hackare med bedriften att tanka ner över 56,7 terabytes. Det handlar om svindlande 412 miljoner filer som inkluderar 150 miljoner fotografier och mer än en miljon videofilmer. Hackarna överlämnade dem sedan till FBI för utredning.

Normalt tycker vi att tilltaget att hacka servrar inte är en god idé. Speciellt när det gäller säkerhetspolitik och affärshemligheter. Då betraktar vi det som spioneri. Men denna gång var det lovligt, eftersom demokratin måste försvaras mot mobben och elementen som tog till våld för att kidnappa det amerikanska presidentvalet. Man till och med dödshotade den förre vice presidenten Pence. Skrämmande.

Hon som hackade Parler säger det upplyftande med tilltaget:

”Jag hoppas att det kan användas för att göra folk ansvariga och förebygga mer död. Jag tycker att folk har rätt till sin åsikt så länge de kan agera civiliserat. Vi såg vad som kan hända om så inte är fallet”, har hackaren sagt.

Hon tillägger:

”Jag hoppas inspirera människor som mig att använda sin förmåga för liknande avslöjanden inom politiken. Vi har slirat nerför en brant under lång tid, det tog oss till vad som hände i Kapitolium.”

Länge leva sådant som stöttar demokratin och att folk har civilkurage att utföra handlingar mot dem som vill förstöra.

Media SvD     
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar