Kunskapens trädgård

Kunskapens trädgård

söndag 14 augusti 2011

Empati är övervärderat

Empati har fått många tolkningar genom åren och betydelse. I dag snackas det mycket om empati, men vad är det egentligen?

Merete Mazzarella går i dagens SvD på sidan UNDERSTRECKET i klinch med begreppet. Jag måste till viss del hålla med att det inte funkar så bra att säga saker om andra människors känslor.

Känslor kan bara delas med en annan som varit med om samma sak. Det vittnar ju Annika Österberg väldigt bra i en annan artikel i dagens SvD. Hur skulle du och jag kunna ha empati med hennes känslor över vanmakten över att varit med att se någon bli mördad. Det kunde hon bearbeta med de andra kvinnorna som upplevt samma sak i fängelset i Kalifornien.

Däremot kan man klart visa respekt för det hon varit med om och lyssna in. För det blir ju lika tramsigt som när någon säger "Jag förstår hur du har det".  Det är det värsta man kan säg till någon som mist sin make eller maka och du fortfarande lever i ett förhållande. Nej ordet respekt för det en annan människa varit med om är viktigare och att man handlar istället för att prata.

Media SvD1, SvD2

4 kommentarer:

 1. Väl skrivet, kära Plura!

  SvaraRadera
 2. Bra, Plura.
  Empati kan inte läras in. Då blir det lite av charmkurser över det hela.

  SvaraRadera
 3. Tack för dessa ord mina kära vänner!!

  SvaraRadera