Kunskapens trädgård

Kunskapens trädgård

lördag 13 augusti 2011

Under av otydlighet

Diskuterade Lgr11 igår i nordöstra Skåne. Allt för att jag visste att otydligheter finns i kunskapskriterierna mellan olika år och betygssteg, men att det fanns stora luckor i kriterierna i vissa ämnen var okänt.

De som på djupet nagelfarit kriterierna har inte fått något svar från Skolverket hur man ska göra integreringen över tid. Vissa ämnen har inte betygskriterier förens i år 6 andra inte förens år 9.

Undra hur lärarna ska klara av att tolka så mycket osäkert. Stora luckor från år 1 till 9. Är vi på väg att få lika stor otydlighet som de gamla kursplanerna. I så fall var det inte mycket bevänt med förändringen. Samtidigt är kriterierna inte skrivna på ett tydligt sätt. Man undrar om författarna bort gått en skrivarkurs i att skriva Expressensvenska.

2 kommentarer:

  1. Johan Kant kritiserade just detta oerhört kraftfullt på sin blogg när kriterierna kom. Den åsikt man kan ha är att skolverket missköter sitt uppdrag och jag tycker att de återigen ska göra alldeles för mycket så att de missköter sitt huvuduppdrag. Varför byta ut Blooms taxanomi? För att trassla till allt med egenfilosoferade nivåer.

    SvaraRadera
  2. Jan, det gjorde han och även Maths Öhlin. Men de var ännu värre än de som finns nu. Dock fortfarande ett under av otydlighet.

    Samtidigt är det ju också så att det inte bara är intepelerande mellan åren som ska göras utan även mellan betygsnivåerna E, C och A. Men det ska vi inte skylla Skolverket för utan politikerna i Alliansen.

    SvaraRadera