Kunskapens trädgård

Kunskapens trädgård

söndag 21 augusti 2011

Entonigt klingar klockan

Var finns glöden och nerven i politiken? Så fort det blir lite krisstämning duckar vi och politikerna. Låter som en entonigt klingande klocka. Det är då det gäller att både gasa och bromsa samtidigt. Statsministerns enda kvalifikation verkar vara att leda ett land när det stormar på världshaven.

Problemet är bara att han verkar vara en kapten Bains i Onedinlinjen. Håller i rodret för att rida ut stormen och fixar lite på däck, så att det blir lite sysselsättning på båten. Möjligen kan han rida ut stormen men frågan är hur många trasiga segel och brutna master det blir?

Om han och Alliansen tror att du rider ut stormen på detta sett är det fel. Dags att poltiker och svenskar i stort lyfter blicken bort till Asien och Mittens rike. Dags att ha en annan världbild än det vi haft hittills. Marknaderna ligger därborta, inte i väst.

Media SvD.

4 kommentarer:

 1. Är det i Asien det händer, Plura? När jag var ung hette det att Ryssland var framtiden. Vi väntar fortfarande. Visst är det bra att blicka framåt, men det är inte så tokigt att titta sig omkring där man står heller.

  SvaraRadera
 2. Helena, finns ljusglimtar hos oss också. Än har vi Tyskland. Men ska man skåda framåt är det nog inte långt borta att Mittens rike kommer att vara den ledande ekonomi. Då gäller det att kunna Kinas tankemönster och kultur.

  För det är trots allt så att de länder som har skuldkris idag också är länder med bytesbalansproblem.

  SvaraRadera
 3. Hur ser det ut med handelsbalansen? Sist jag kollade exporterar vi mycket mer till Tyskland än vi importerar därifrån. Det är folk som vill köpa av oss vi behöver.

  SvaraRadera
 4. Helena, måste varit ett tag sedan du kollade. När jag ser på siffrorna importerar vi mer från Tyskland än expeortera. Storbritannien däremot är det tvärt om. Samtidigt importerar vi mer än exporterar till både Europa totalt som EU.

  Däremot exporterar vi mer till USA än importerar. Amerikanska kontinenten har samma mösnter som för USA. Samma gäller Asien med två undantag Kina och Japan.

  Så slutsatsen är väl öka export insatserna på Amerikanska kontinenten, främst Syd Amerika och Asien typ Indien och Kina.

  Nästa fråga är med vilka varor ska vi konkurrera. Vi har en excellent fordonsindustri och vertygsindustri. Tidigare var vi duktiga på mediciner och biotech.

  När det gäller tjänster är det lite svårare att dra in intäkter till landet. Kunskapsindustrin är dessutom lättflyktig. Möjligen skulle vi kunna paketera vårt kunnande i vård, barnomsorg etc. Möjligen också packetarad utbildning då inte den som bedrivs i skolans regi.

  Det blev några funderingar kring handelsbalansen.

  SvaraRadera