Kunskapens trädgård

Kunskapens trädgård

lördag 20 augusti 2011

Opportunismen frodas i riksdagen

Oppositionen verkar blivit opportunister. Speciellt gäller det utbildningspolitiken. När tom en så klok karl som Damberg ger sig in i den opportunistiska debatten undrar man. Är det brist på politik hos S, V, MP och SD som ger dessa utspel morgonluft. De har tydligen ingen politik för hur saker ska förbättras. Istället verkar återställarnas julafton vara på gång.

När det gäller skolan verkar det som man nu ska ta tillbaka det man fick på pälsen inför den nya skollagens tillkomst och att Gy07 inte blev av. Så futtigt.

Samtidigt är det där med likvärdighet i skolan en politisk önskedröm. Det spelar inte så stor roll hur mycket politikerna står och orerar i talarstolen på Helgeansholmen. Likvärdigheten sitter i att alla har samma regelverk att följa. Detta fanns inte före den 1 juli i år. Nu har alla oavsett driftsform samman krav på sig.

Om likvärdighet enligt politiskt tänkande ska finnas måste nog en mål- och resultatstyrningen i skolan överges. Och återgå till SÖ tiden när staten bestämde pedagogiken genom regel- och ekonomistyrning. Men det ligger väl i S nostalgisväng till 60-talet när Palme och Carlsson satte den politiska utbildnings dagordningen.

Den skolan skulle ställa till mer än vad bristande likvärdighet kan göra. Dags att dra i tyglarna hos "kåta" vänsterpolitiker och för en gång skulle låta skolan få arbetsro. Det har bara gått en månad och tre veckor sedan de ska börja implementera det nya.

Media SvD

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar