Kunskapens trädgård

Kunskapens trädgård

måndag 19 mars 2012

En upplyftande skolberättelse

Vi klankar ofta ned på skolans usla resultat. Då blir man lite fundersam när en kinesisk tjej väljer att gå i skolan i Sverige. En av mina affärsbekanta berättade en liten söt historia om en kinesisk.

Under många år har han drivit business i Kina. Där har han lärt känna en kvinnlig affärkollega. Hon har en dotter som hon ville skulle få en riktig utbildning. Alltså inte en i Kina. Sedan nyåret går hennes dotter på Sigtuna Humanistiska. Hon kommer helt själv hit utan föräldrar, så hennes "värdföräldrar" är just min bekant.

Tydligen är hon stormförtjust i skolan och tyckler sig lära sig mycket. Hon presterar trots språksvårigheter. Hon är tydligen duktig i matte. För att hjälpa upp engelska ska hon få extra engelska. Men det sötaste var när hon fick frågan om hon vantrivdes på internatet. Nej, svara hon, här får jag ha ett eget rum. Det är kineser inte precis bortskämda med.

Det intressanta är att trots vårt rykte vill en kinesisk tjej gå i skolan i Sverige. Vi har trots allt en skolan som är bättre än sitt rykte. Så man undrar vad Natanael Derwinger skulle vinklat detta i sitt program från i höstas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar