Kunskapens trädgård

Kunskapens trädgård

torsdag 29 mars 2012

Död åt förstatligandet

Vad jag kunnat utröna är det bara SD i riksdagen som vill förstatliga skolan. I dagens omröstning fanns ingen politisk majoritet för åter förstatligade av skolan.

Intressant eftersom Björklund driver frågan. Är FP ute i kylan och är vingklippt i skolfrågor. Är det snart dags för ett ministeravhopp till regeringen Reinfeldt?

De som väntat på att himmelriket skulle uppenbar sig genom politiska beslut får känna sig besvikna. Problemet återstår dock hur man ska lyckas få okunniga kommunalpolitiker att inse vilka krav som ställs på skolväsendet enligt Skollagen (2010:800). Det är inte längre fritt valt arbete och huvudmännens makt är kraftigt beskuren när gäller makten över undervisningen.

För övrigt anser jag att det är dags att förstå kraven som ställs i nya skollagen och att hobbypolitikerna blir riktiga skolpolitiker och genomför de nationella kraven och målen oavsett politiker färg.

2 kommentarer:

 1. Jag anser att själva begreppet förstatligande borde bort ur debatten. Vi har ju egentligen aldrig haft vare sig helt statlig eller helt kommunal huvudman utan en blandning.

  Det som är alldeles uppenbart är att vi behöver moderniserad huvudman.

  1. Nu när målstyrningsprinciper helt kommer ta över och de som fortsätter med gammaldags regelstyrning kommer bli totalt frånsprungna borde vi också börja prata om beställarroller, uppföljningsroller och utförarroller istället för begrepp som hör regelstyrningen till.

  2. Huvudmannen måste också ta tag i det problem som hotar svenska skolan mest. Det går inte att ensidigt se på besparingsaspekter när det gäller läraryrket. Huvudmannen måste börja beakta långsiktiga rekryteringsaspekter så att det blir duktiga elever som väljer yrket.

  Det är chockerande på vilken låg nivå fysik och kemiundervisningen bedrivs på högstadiet på många skolor. På en majoritet av skolorna borde det kallas NO-översikt istället. Jag tycker att de som styr skolan (myndigheter, stat och kommun) borde ta ett gemensamt grepp och bestämma sig för om fysik och kemi borde göras till valbara ämnen då det inte verkar som skolan har råd att undervisa alla elever i dem. Något måste de göra för nuvarande stoppa huvudet i sanden taktik är rena lurendrejeriet när det gäller elevernas kunskaper och Sveriges framtida möjligheter.

  SvaraRadera
 2. Jan, du berör viktiga saker här. Tycker debatten är lite konstlad när man tror att bara för att staten skulle ta över blir det bättre. Det sambandet finns inte. Dessutom kommer besluten att tas långt ifrån de som ska utföra det. Bara att kolla hur det fungerar i Specialpedagogiska myndigheten.

  Håller med dig även när det gäller de ämnen du och jag brinner för. Problemet med skolan är väl att humaniorafolket haft makten över skolan bra länge och därmed har no ämnena kommit på undantag. Det duger inte i en värld vi lever i idag.

  SvaraRadera