Kunskapens trädgård

Kunskapens trädgård

söndag 18 mars 2012

Utan näringsklimat skapas ingen välfärd

Politiken verkar vara förblindad av välfärd och jobbpolitik. Frågan är bara hur dagens M ska klara att se bortom anställning i kommun och landsting när man pratar jobbpolitik. I och för sig har vi gigantiska pensionsavgångar att vänta inom den sektorn.

Den behöver verkligen nya medarbetare. Undrar ändå om inte krisen, det innebär att få problem att bemanna denna sektor, kommer att innebära en framgång för nya arbetssätt och smartare lösningar för att kunna serva oss medborgare. "Karolinska Universitetssjukhuset service och logistik" är just ett sådan bra exempel på hur en kris kan skapa en helt ny effektiv organisation. Det har man fått en utmärkelse för. Tyvärr har politikerna kastat ut detta i sin iver att bygga ett nytt sjukhus på norra stationsområdet i Stockholm när man överlämnar hela detta med att bygga och serva nya sjukhuset med hjälp av Skanska. Ibland undrar man om det är ideologi istället för sunt förnuft politiker ägnar sig åt.

PJ Anders Linder skriver följande i sin krönika i SvD:
Näringspolitiken matchar aldrig välfärdspolitiken på väljarnas topplistor över angelägna ämnen, men utan bra näringsklimat blir det inga resurser till välfärd.
Reinfeldt sade inget om företagsamhetens betydelse. Däremot uppmanade han sina lokalpolitiker att anställa flitigt i kommuner och landsting. Som ”nya tag för nya jobb” känns det aningen ofullständigt.

Där sätter PJ fingret på en öm punkt i dagens regeringsbärande partiets problem. Jobblinjen kräver en näringspolitik. Den saknas helt klart och blir ett problem när nu S har en man av folket som vet villkoren för näringspolitik. Har inte Sverige en tydligt näringsklimat är risken stor att vi inte kan behålla välfärden. Jobb i sig är inte välståndskapande utan bara ett medel att realisera välfärden.

Samtidigt är det frågan hur väl välfärden skapas i en ekonomi som den svenska. De varor och tjänster Sverige kan ta betalt för och dra in exportintäkter på kännetecknas av högt kunskapsinnhåll. När vi nu har en skola som kunskapsmässigt sackat efter är det dags att skapa en bättre koppling mellan skolan och näringslivet. För en av mina vänner i tankesmedjan - G018, som har jobbat på Arbetsmarknadsstyrelsen, förmedlar att det viktigaste för ett samhälle - att arbetsmarknads politiken intimt är ihop kopplad med skolan.

Så det gäller att skapa ett treenighet skola-näringsklimat-jobb.

För övrigt anser jag att Sverige behöver en tydlig näringspolitik som leder fram till fortsatt välfärd baserad på kunskaper.

Media SvD

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar