Kunskapens trädgård

Kunskapens trädgård

måndag 12 mars 2012

Dags att vakna på lokalplanet

Man undrar ibland vad som försigår på lokalplanet i skolväsendet. PJ Anders Linder tar förtjänstfullt upp diskussionen i en ledare om att "börja med att låta lärarna undervisa". Det är inte bara att börja skulle jag vilja säga. Det behövs en gigantisk ombyggnation hos huvudmännen. De sitter kvar i det gamla.

För att bara illustrera ett fall. I Malmö har kommunen satt upp 40 lokala mål för förskolan och skolan. Uppenbarligen har inte politikerna i Malmö förstått att dessa mål inte får förekomma. Det är bara de nationella målen som gäller i dagens skola. Om de nu inte förstått detta hur är det då ställt med allt annat som krävs i de nya styrdokumenten?

På skolkvalitet.se diskuteras de nya förutsättningarna. Där rektorer och förskolchefer har helt nya roller och makten över den inre organisationen. Det är hög tid att börja tillämpa de nya kraven och att hobbypolitikerna ute i kommunerna på allvar börja förstå vad de är satta att förvalta. Först när det är gjort kan vi se en ändring av kunskapsresultaten. För då har man insett att problemet är att den undervisande personalen inte har de arbetssätt som krävs för att lösa uppgiften.

Blogg Skolkvalitetse1, Skolkvalitetse2
Media SvD

3 kommentarer:

 1. Vilka bestämmelser menar du att man bryter mot?

  tråkmagistern

  SvaraRadera
 2. Just det Plura. Hobbypolitiker ska inte ha hand om skolan, den ska vara statlig. Ju längre jag själv är kommunpolitiker och ju mer jag ser av den verkligheten desto fler saker tycker jag borde förstatligas. Kommunpolitiker kan hantera rondeller, snöröjning, tipspromenader och litet till.

  SvaraRadera
 3. Skulle gärna vilja ha svar på min fråga....


  tråkmagistern

  SvaraRadera