Kunskapens trädgård

Kunskapens trädgård

måndag 25 mars 2013

Inte bara Eva

Det här med att skapa företag av sina idéer är en sak. Där är det bara frågan om hur riskbenägen man är. Hur mycket tålamod man har som entreprenör att sitta still i båten. Av egen erfarenhet är tålamodet och uthålligheten två svåra ord för en entreprenör. Som ung var dessa ord svåra. När man tyckte att idéen var färdig efter tre år var det dags att hoppa till något annat spännande. Då hade företaget inte ens kommit upp på nivån grodd. Plantan hade möjligen tagit sig upp ur myllan.

Den erfarenheten lärde mig sedan till att ha förmåga att sitta still i båten.

En annan sak som talas mindre om i samband med att starta och driva företag är hur bygger man dem. Se på Ingvar Kamprad. Hade han inte haft en "gnällig" kollega som håll ordning på honom hade nog inte företaget växt som det gjorde i början.

A och O är att någonstans i tillväxten av ett företag måste man lyfta ur businessen från entreprenörens huvud. Att börja bygga struktur i verksamheten. Det är en helt annan kompetens som måste till. Här kan man skilja på företag som byggs inom familjen med någon som står för ordning och reda. Andra får drivet att få tillväxten i familjen. De förutsättningarna är unika. Vi har några exempel i Sverige på det, H&M, Dafgårds, Grimaldis, Lundbergs, m fl.

Har man inte denna förutsättning inom familjen är det externa personer som måste rekryteras. Och hur lätt är det kan man fundera. Det är inte bara Eva i PJ Anders Linders krönika som har frågeställningar. Lika mycket är det nyckelpersoner i stora organisationer, som inte är entreprenöriellt lagda, som funderar på att välja en osäker men spännande karriär. Här slår våra trygghetssytem till. De är konstruerade utifrån kollektivets tänk. Inte individen. Där har vi en av orsakerna till trögrörligtheten på arbetsmarknaden eftersom man förlorar för mycket när man ska ta språnget.

En annan hämmande faktor är tiden. Det brukar ta ett kvarts sekel att bygga företaget. Då spelar åldern roll för när man startar företaget.

Skapandet av jordmånen är viktig som PJ Anders Linder skriver. Men glöm inte att också ändra förutsättningarna i trygghetsystem så individer kan ta med sig det de tjänat in när de hoppar till en icke lönsam och osäker värld i verksamheter som behöver utväxlig från idé till växande företag. Annars blir det bara en bunt levebrödsföretag vi får.

Media SvD

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar