Kunskapens trädgård

Kunskapens trädgård

fredag 13 september 2013

Lex Lundsberg

Hur kan man  i debatten bortse från de strikta krav som skollagen 6 kapitel ställer på skolhuvudmän? Helena Du Rées tar upp frågan om flockbeteendet i samband med Skolinspektionens stängning av Lundsberg.

Den avgörande frågan är hur man ska se på internat till en skola. Det är ju inte bara de beryktade riksinternaten som har denna typ av upplägg. Ta folkhögskolor med detta konceptet. Rent konceptuellt är frågan om man kan särskilja undervisningen i skolan från elevboendet i skolan. Eftersom skolan är en slags ställföreträdande förälder måste samma regler gäller under själv skoltiden som på elevhemmen. Elevhemmet kan inte vara en frizon där det är tillåtet med kräkningar men inte i skolan.

Frågan är avgörande. Barn- och Elevombudet, BEO, har i sina fall de drivit inte skiljt på om e-kränkningar skett på fritiden eller skoltiden. Därför är det en oerhört viktigt att fråga som måste avgörs i Högsta förvaltningsdomstolen så vi får ett prejudikat på hur man ska se på skolor med internatverksamhet.

I övrigt kan man säga att debatten har övertoner. Även Helena Du Rées gör sig skyldig till detta när hon ifrågasätter Skolinspektionens beslutsunderlag.

Media SvD  

4 kommentarer:

 1. Rent och totalt skitsnack, det hela handlar inte om något annat än klasskamp, klasshat och ren avundsjuka.
  Tanken att någon får gå i en skola där det råder ordning och reda verkar reta upp kommunistiska och socialistiska byråkrater överallt.
  Det är ju allmänt känt att efter 68-åren infiltrerades statliga verk, svenska kyrkan bibliotek osv osv i en medveten strategi från dessa grupperna.
  De har varit ute efter Lundsbergs skalp i åratal och man bör verkligen fråga sig varför?
  Vore det inte rimligt att jämföra Lundsberg med andra skolor som har problem.
  Det finns garanterat ett flertal skolor som dras med oändligt mycket mer terror, mobbing, bötning, sexuella övergrepp, rån, utpressning, rashat osv osv än just Lundsberg.  SvaraRadera
  Svar
  1. Ditt inlägg är typiskt för förnekarna. Kom ut i verkligheten. Var hittar du klasshat eller något annat.

   Din argumentation är från enkla sidan planket.

   Radera
 2. Internat-perspektivet är viktigt. Men än viktigare är Skolinspektionens märkliga turer från att friskförklara skolan i sitt beslut 5 april, för att sedan jämställa det med livsfara, helvetet på jorden i stängningsbeslutet från slutet av augusti.
  Det är det här som förvaltningsrätten gjort tummen ner för. Och som även kammarrätten kommer att göra -- avsaknad av proportionalitet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi lär kunna hålla på och spekulera i vad den ena instansen efter den andra kommer att göra för utslag.

   Den som har det minsta kännedom om hur Skolinspektionen agerar ska veta att de inte friskriver när det lyfte bort vitesföreläggandet. I besluten innebär det att den inspekterade har ett år under observation för att verkligen se att det som utlovats faktiskt innehålls. Nu hann inte Lundsberg mer än avverka ett par månader innan man "synda".

   Radera