Kunskapens trädgård

Kunskapens trädgård

torsdag 19 september 2013

Normativa måttstockar

Häxjakten på den nya arbetsmarkandsministern har tagit osmaklig vändning. När man lyssnar in och följer debatten undrar man hur de sk normativa medelmåttorna tänker. Likvärdighet har blivit lika som den normativ normen säger. En enfald utan dess like.

Man predikar att alla ska behandlas lika oavsett sexuell läggning, trosuppfattning eller etniska bakgrunder. Men när nu en minister bekänner att hon varit medlem i en kristen trosrörelse och haft synpunkter kring abortfrågan är det en osmaklig häxjakt från de normativt rättrogna. Jämlikhet gäller inte. Synpunkter kan man ha om människors liv och leverne men har väldigt lite att göra med kompetens att driva frågor.

För de normativa medelmåttorna tycks resonera att det inte spelar någon roll att vår arbetsmarknadsminister har doktorerat inom området. För övrigt den andra ministern med doktorsgrad. Tydligen är det viktigare att det finns personer med rätt normativ uppfattning än kompetens för uppdraget.

Media SvDDagen

3 kommentarer:

 1. Ja, det är en märklig reaktion vi får bevittna. Kristen beröringsskräck på nytt.Om Svantesson har valts i demokratiskt val till riksdagen måste hon ju kunna vara både kristen och statsråd.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis. Det märkliga i hela saken är att hon har varit arbetsmarknadsutskottets ordförande utan detta rabalder.

   Kan Maria Larsson och Göran Hägglund vara statsråd och vara kristna med ett parti som också har abortfrågan på sin agenda rimmar debatten illa.

   Tyvärr verkar det som det bara är vänster retorik som är normativ.

   Radera
 2. Ja det är verkligen skrämmande. Bra att du tar upp detta.

  SvaraRadera