Kunskapens trädgård

Kunskapens trädgård

fredag 6 september 2013

Obama kom å flög

Var det en artighetsvisit eller var det realpolitik som Sverigebesöket med Barak Obama resulterade i. Lyssnar man på västerrörelsen var det artighetsvisit. Inget av deras hjärtefrågor kom på tapeten. Inte så undra på. Viktiga kanske, men det påverkar inte Sveriges möjligheter till internationell påverkan.

Däremot var de frågor man kom överens om realpolitiskt viktiga. Frihandel och satsning på innovationer i energi och miljö. Båda skapar välståndet i framtiden. Eftersom merparten av det i exporterar innehåller importerade varor och kunskaper är det viktigt att Sverige hänger med och får ned kostnader för administrativa pålagor. Sådan är viktigt för välfärden men uppenbart inte i vänsterretoriken.

Den socialdemokratiska modellen med utrikespolitik har kört i diket eller har förpassats till historieböckerna. Neutralitet viktig men när vi outsourcat försvaret från moder jord till utlandet kan det vara bra att ha några kompisar ifall det hettar till. Speciellt med en granne som var den lede fi en gång i välden.

Så Obama lämnade en trevlig tillställning i Sweden och åkte till Ryssland med betydligt frostigare förhållanden.

Men historiskt var det en sittande president i US som besökt Sverige.

Media SvD1, SvD2, SvD3

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar