Kunskapens trädgård

Kunskapens trädgård

måndag 2 februari 2015

Ständigt denna administration

Verksamheter som inte har ett strukturkapital är dömda att gå under. Offentliga verksamheter hålls bara uppe av lagstiftning när det brister i ett dokumenterat arbetssätt. Någon slags vanföreställning tycks finnas att 100 % produktion med kund är avgörande. Så är inte fallet utan snarare en livsfarlig syn.


Därför vara det undergörande att läsa i DN 150202 om läkaren Jonas Ludvigsson och hans syn på administration. En administration i möjlighetsdokumentation. Administration är inte av ondo så läng den tillför ett värde i arbetet. Det är byråkrati man ska bekämpa. Allt sådant som inte för verksamheten framåt. Allt hittepå som staber eller andra icke producerande enheter ägnar sig åt att överösa verksamheten med icke stödjade dokumentation.


Intressant att se att Jonas Ludvigsson bemödade sig att dokumentera den tid han la ned på administrativa uppgifter. Frågan inställer sig: vet rektorer och lärare hur mycket tiden fördelar sig mellan administration och undervisning? Jag har inte sätt någon som på allvar gått ut och debatterat denna fråga utifrån hens tidsmätningar. Det är först när man har svart på vitt om hur mycket tid man lägger ned på administration kontra undervisning som man kan avgöra om administrationen ökat i skolan. När får vi se en sådan mätning?


Media DN 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar