Kunskapens trädgård

Kunskapens trädgård

onsdag 25 maj 2016

Regeringsombildningen

Stefan Löfven har presenterat sina nya ministrar och hur han ser på departementens uppgifter. Två nya ansikten och en nygammal kom till. Två med nya uppgifter och en som slutar.
Ingen utökning av antalet ministrar görs och samma antal från S och MP som hittills. Peter Eriksson (MP) gör comeback på inrikespolitiska planet med att bli Bostads- och digitaliseringsminister. Ska bli spännande att se hur han lyckas med en av de mest genomreglerade välfärdsområdena med en 79-årig hyresreglering i botten. Därtill ett kommunalt planmonopol. Inte lär det bli lätt och säkert lär vi se många krumbukter och i farans riktning ligger brutna bostadspolitiska samtal.

Noterar också att lagt kort ligger i Utbildningsdepartementet. Även om Löfven fokuserar skolans område som en av de viktigaste samhällsfrågorna kan man fundera på hur mycket har utbildningsfrågorna levererat. Enligt mitt syn är det mycket lite. Det mesta handlar om att lappa å laga utan större skillnad på vad regeringen Reinfeldt I och II åstadkom genom de mest omfattande reformerna. Noterar också att utbildningsfrågorna står i vänteläge.

Skolkommissionen har lagt sitt delbetänkande, men vi får vänta ytterligare åtta månader innan ett slutbetänkande kommer. Sedan ska det ut på remiss innan regeringen kan börja agera. Bara ett års regerande kvar med att börja ändra i skolpolitiken är för kort tid. Det visar också erfarenheten av när regeringen Reinfeldt I införande av nya skollagen och läroplanerna. Skollagen blev i sitt innehåll otydligt på många punkter som har inneburit lagändringar. Så långsiktigheten är A och O i samhällsfrågor som utbildning.

För övrigt får vi se hur nu denna lagom ombildning kommer att fungera. Blir det något klös i regerandet eller är det samma lunk som hittills. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar