Kunskapens trädgård

Kunskapens trädgård

söndag 12 juni 2016

Alternativ syn på betygssystemet

Varje år rullar studentflaken med nybakade studenter som numer erhållit en gymnasieexamen. Under de tre år de gått i gymnasiet har de drabbats av betygssystemet och dess avigsidor och framsidor vid betygssättningen. Här några bilder som berör.
Här betygssystemet och "kunskapskraven" för betyg på själva examen. Basfakta börja inte tulla på de destillerade varorna för tidigt. Därpå i stigande grad och förmåga att hantera de destillerade varorna. De högsta betyget att vara utförlig och nyanserad trots mängden promille kräver sin man och kvinna.

Skämtet säger mycket om hur viktigt fakta och förmåga är i livets alla situationer. Ett annat exempel från ett studentflak.
Här mera fokus på ordet studieteknik och betygssystemet. Det får mig att själv se tillbaka på hur jag och mina polare under Teknis tiden såg på övningsuppgifter trots att vi då inte hade Internet för dryga 40 år sedan. Men det var en beprövad teknik även då att vi kopierade, skrev om och i bästa fall lyckades lura urkunden. Skillnaden då och nu var att det målrelaterade betygssystem vi hade på KTH var sifferbetyg.

Dessa bilder har rönt stort gillande på Facebook bland lärare i några grupper som hanterar ämnet förmågor respektive bedömning.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar