Kunskapens trädgård

Kunskapens trädgård

torsdag 20 februari 2020

Domar om tilläggsbelopp

Högsta förvaltningsdomstolen (HFD) har kommit med två intressanta domar om tilläggsbelopp. Den en om tilläggsbelopp för elev i fristående grundskola, den andra om barn i förskolan.

Båda domarna ger klar fingervisning om att likabehandlingsprincipen för tilläggsbelopp inte gäller. Det är bara när grundbeloppen beslutas som det ska vara lika mellan en kommunal eller enskild (fristående) skola. Det innebär att kommuner inte kan hänvisa till budgetneddragningar på beviljade tilläggsbelopp.

Varje tilläggsbelopp ska bygga på varje barns eller elevs behov av ersättning för assistenthjälp, anpassning av lokaler eller andra extraordinära stödåtgärder, däribland sådana som riktas till barn och elever med stora inlärningssvårigheter.

HFD fastställer därmed nuvarande rättsläget, utifrån de lagändringar som gjort sedan den prejudicerande domen 2012 upphävts med lagändringen. Domarna är utförlig i sin rättsgenomgång och ger tydlig hänvisning att likabehandlingsprincipen inte gäller tilläggsbelopp till fristående förskolor och skolor.

HFD domar:
Mål nr 5544-18
Mål nr 1320-19     

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar