Kunskapens trädgård

Kunskapens trädgård

lördag 28 mars 2020

Självvald isolering

Hur kommer moder Svea att klar covid-19? Med travestering på Ingemar Bergmans Sjunde inseglet har Kjell Nilsson-Mäki skapat bilden ovan. Hur är våra beteenden i denna djupt ovissa tiden. Tar vi vårt ansvar eller behöver vi instruktioner av tvång, pekande med hela handen.

Vet inte hur andra fungerar. Jag vet bara hur jag reagerar när någon tvinga något på mig, som jag inte vill eller tror på, då obstruerar jag. Ansvar kommer alltid genom friheten man har. Även denna gång noteras det att de länder som tagit i med storsläggan inte får önskad effekt. Man har inte lyckats stänga smittan. Folk börjar att handla mot uppställda restriktioner.

För egen del tar jag ansvar för mitt handlande gentemot omgivningen. Under en period har jag en självvald isolering när det gäller fysisk socialisering. Det innebär att de inspirerande konstvandringar jag och mina kollegor har är på paus tills det åter är möjligt att vistas i större folksamlingar. Kulturutbudet får istället var det tryckta ordet.
Ordet får bli bärare av de inre filmerna och upplevelserna. Samtidigt som detta kan kombineras med den fysiska och stimulerande upplevelsen av att vandra i naturen. Där hittar man även självvald isolering.
Frisk luft har alltid varit del av hälsan. Samtidigt som man kan fundera på vad finns bortom näsa krök på vägen.

Ingen vet svaret vad som var rätt väg just nu när vi är mitt uppe i Covid-19 pandemin. Men vart efter tiden går lär vi veta vilken väg som var framgångsrik. Den svenska med individens ansvar eller tvånget från en auktoritär ledning.

Får jag gissa är det nog den udda svenska som kommer att visa sig vara den rätta vägen bortom krönet.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar