Kunskapens trädgård

Kunskapens trädgård

lördag 30 maj 2020

Anne Franks dagbok

Anne Frank framträder som en levande och hel människa i den oavkortade originalutgåvan av dagboken. Hon var tretton år när hon gick under jorden i Amsterdam på Prinsengract 263. Här tillbringade hon, i gårdshuset, sina dagar undangömd för nazismen och förföljelsen av judar. Vi får möta en litterär tonåring i hennes berättelser till Kitty i dagboken.

Här möter vi de personer som befolkade gömstället under åren fram till upptäckten 4 augusti 1944, då alla tillfångatogs och deporterades till olika koncentrationsläger i Tyskland, Polen och Tjeckoslovakien.

Boken fångar en flickas utveckling till en klok tonåring. Allt från en ung flickas funderingar kring sin person. Hennes utveckling från flicka till kvinna och hur sexualiteten tittar fram. Om relationerna under en sådan extrem tillvaro som totalisolerade och vad den gör med människan. Med skarpt öga iakttar hon sin omgivning och den mänskliga naturen. Om smågnabbet och skvaller. Om rykten och spirande kärlek.

Boken är nyttig läsning över hur det är att bli beskuren sin frihet. Också hur ödet spelar in i avgörande ögonblick. Om hon inte hade dött i Bergen-Belsen tre månader före sin sextonårs dag kanske vi fått sett en framstående författare. Om det får vi aldrig vet, hon ägde starka litterära ambitioner.   

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar