Kunskapens trädgård

Kunskapens trädgård

fredag 8 maj 2020

75 år sedan freden

Lättnaden var stor den 8 maj 1945 för 75 år sedan. Nazityskland hade kapitulerad och det var fred i Europa. Då sa man allmänt att detta inte skulle få hända någon mer gång. Så här 75 år senare börjar fler och fler som haft någon relation till andra världskriget att inte finnas i livet. Några av oss har en relation till det som hände, själv föddes jag sju år efter kriget och fick vara med om den fantastiska utvecklingen Sverige fick till en rik välfärdsstat.

Större delen av Europa låg i ruiner. Många hade det svårt med brist på mat och andra förnödenheter, samtidigt som infrastrukturen inte fungerade. Nöden var stor och behoven att återuppbygga städer och länder fanns. Sverige som hållit sig utanför kriget, med olika medel som vi börjar se nu när arkiven börjar öppnas, stod där med en infrastruktur och industri bara att spotta ur sig varor som efterfrågades i återuppbyggnaden. Vi hade både en fungerade industri och en brist på arbetskraft. Organiserat importerades arbetskraft till industrin. Behovet av arbetskraft var större än den svenska befolkningen storlek. Fram till 1945 hade barnafödandet varit lågt. Det var först när hoppet kom om en framtid barnafödandet ökade med mer än 100.000 barn per år, den så kallade rekordgenerationen kom till mellan 1945 - 1954.

På sätt och vis sitter världen i en liknade situation idag under covid-19 pandemin. Skillnaden är att infrastrukturen finns kvar, men skadorna på världsekonomin är omfattande och utslagningen av fungerade verksamheter är gigantiska. Kanske finns det något att lära av hur Europa byggdes upp efter andra världskriget när vi åter ska öppna upp samhällena. Inget kommer att vara som förr lika lite som för 75 år sedan.

Umbäranden var stort hos befolkningen i Tyskland och andra länder som bombats sönder och samman av de Allierade. Ta några minuter och titta på video, kanske vi kan förstå hur det var i Berlin efter kriget.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar