Kunskapens trädgård

Kunskapens trädgård

måndag 22 juli 2013

Smärtans dag vi inget lärt av

Tjugoandra juli är för alltid inristat i historien som det mest grymma terrorattentat och massmord i Norge. 77 människor fick missta livet för en galnings verk. En mångtydig man han ABB. Religion och politik fick skymta fram under processen fram till domen förra året. Vad som inte kom på tapeten är det uppenbara kvinnohat han bär.

Smärtan är stor hos den som mist någon i regeringskvarteren i Oslo och på Utöja. Men hos oss andra har det bleknat bort som om det var väldigt länge sedan fast det bara är två år.

Har vi lärt oss något? Nja skulle jag säga. Inte har vi vädrat ut extremismen i samhället. Vi har inte riktigt förstått hur viktigt det är att vi har en öppen demokrati. En demokrati som kan ta hand om de sektliknande beteende dessa fundamentalister ägnar sig om. Om det skrev jag redan 2011. Lika aktuellt idag som då.

Låt oss inte slå oss till ro för de mörka krafterna. De må vara islamister, nazister eller vänsterradikaler. Låt aldrig svartrockarna få sticka upp och bli en maktfaktor. Inte ens de som råkat hamna i riksdagen.

Media SvD

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar