Kunskapens trädgård

Kunskapens trädgård

måndag 26 augusti 2013

Inte bara...

...politikerna som bär skulden för JB-konkursen. Deras upplägg och dåliga rykte satte spikar i kistan för JB-konkursen. Andra gymnasier ligger i farosonen. Hans Bergströms analys är i stort riktig, men han tappar bort två bitar.

För det första är det en dålig matchning av utbildningar och faktiskta behov på arbetsmarknaden. Vill man utbilda sig till arbetslöshet är det ok. Men det finns faktiskt efterfrågan på yrkeskunniga. Då är det praktiska gymnasierna fullgoda. LO och andra företrädare för näringslivet skriker efter dessa ungdomar. Vill de sedan gå vidare är det en smal sak att komplettera utbildningen och få behörighet till studier på akademisk nivå.

För det andra är det föräldrar som ger sina barn råd som inte bygger på verkligheten. Kanske de vill förverkliga sig själv genom sina barn. Aldrig en framgångsstrategi. Låt barn välja efter fallenhet och intresse. Livslångt kommer man ändå aldrig att syssla med det man en gång utbildades sig till.

Media SvD  

8 kommentarer:

 1. Utan att förvåna fortsätter Mitt Romney-röstaren Hans Bergström (USA-medborgare) att agera framträdande friskolemegafon - väl inte minst rörande riskkapitalägda friskolor sedan han och hustrun Barbara i september 2012 (för hur mycket?) sålde sina 15000 elever i Internationella Engelska Skolan till det amerikanska riskkapitalbolaget TA Associates!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad har det med saken att göra?

   Radera
  2. "Saken" - dvs kärnproblemet - är att endast i Sverige får vanliga aktiebolag fritt äga (köpa och sälja) helt skattefinansierade skolor! Bland dem som personligen profiterat på denna extrema svenska friskolepolitik är just paret Barbara och Hans Bergström.

   Radera
  3. Det är inte kärnproblemet jag tagit upp i denna tråd. Det är en helt annan debatt som jag inte tänker föra i denna tråd.

   Radera
  4. Du väljer tydligen att inte se skogen för alla träd - för att inte tala om den undervegetation som Hans Bergström ideligen snärjer in sig i.

   Radera
  5. Vad har hans och Barbaras försäljning av skolan till en rikskapitalist att göra med frågan att gör: Vilka faktorer styr den dåliga marknaden för gymnasieskolor? Vilka faktorer gjorde att JB gjorde konkursen?

   Om de lyckades sälja sitt företag så lycka till för dem.

   Radera
  6. Av såväl analytiska som språkliga skäl avstår jag från all vidare ordväxling med dig pluraword.

   Radera
 2. Bra med briljerande stjärnor i analys och språk som du Anonym.

  SvaraRadera